**CCAW Pre-Conference Run of Show** 

SURVIVING STRANGULATION

FIGHTING FOR YOUR LIFE

Presented by RESPOND Against Violence

Sunday, May 19, 2024 8:30 am - 4:30 pm

## <u>8:00 - 8:30</u>

Check-in, networking, etc.

## 8:30 am - 9:00 am (30 minutes)

Welcome, Introductions, Training Overview

#### Keynote

# <u>9:00 am – 9:45 am (45 minutes)</u>

Case Introduction &

Identifying Key Players & Identifying Challenges

## <u>9:45 am – 10:00 am (15 minutes)</u>

#### BREAK

#### <u> 10:00 am – 10:45 am (45 min)</u>

Legal Obstacles & Understanding the Gaps

# <u> 10:45 am – 11:15 am (30 minutes)</u>

The Susceptibility & Various Roles of Strangulation

# 11:15 am - 11:30 am (15 minutes)

Impact of Errors

#### 11:30 am - 12:30 pm (1 hour)

LUNCH (on your own)

# <u>12:30 pm – 1:00 pm (30 minutes)</u>

Roles of Practitioners: Observations, Conversations, Interventions, & Documentation

Tools & Tips

# <u>1:00 pm – 1:45 pm (45 minutes)</u>

Beyond the Elements: Improving Identification of Self-Defense & Determining Predominant Aggressor

## <u>1:45 pm – 2:45 pm (1 hour)</u>

Ethical Considerations & Court Interventions

# <u>2:45 pm – 3:00 pm (15 minutes)</u>

BREAK

# <u>3:00 pm – 3:45 pm (45 minutes)</u>

Community Coordination: Case Review & Discussion

#### <u>3:45 pm – 4:15 pm (30 minutes)</u>

Putting the Pieces together: Lessons Learned

#### <u>4:15 pm – 4:30 pm (15 minutes)</u>

Questions, Closing, & Evaluations